1. /
  2. Voor Cliënten
  3. /
  4. Blog

Spiegels en feng shui - hoe je hun energie kunt gebruiken in je interieurontwerp

In de wereld van Feng Shui zijn spiegels magische hulpmiddelen die geluk kunnen verdubbelen, rijkdom kunnen vermenigvuldigen en de geest kunnen verhelderen. Hun reflecterende oppervlakken zijn niet alleen om je uiterlijk te bewonderen; ze hebben transformerende krachten die de energie of Chi in je huis kunnen beïnvloeden.

Feng Shui, een oude Chinese kunst, gaat over het harmoniseren van individuen met hun omgeving. Spiegels spelen een sleutelrol in dit proces door energie om te leiden, te vermenigvuldigen of af te buigen. Door hun vermogen om licht te weerkaatsen en ruimte te vergroten, kunnen spiegels positieve energie versterken of onbedoeld chaos creëren als ze verkeerd worden gebruikt.

In deze gids ontdekken we hoe we de kracht van spiegels kunnen gebruiken om harmonie, welvaart en welzijn in het interieurontwerp te bevorderen.

Weerspiegelt een spiegel slechte energie? De relatie tussen spiegels en Feng Shui begrijpen

In het verleden waren spiegels een fundamenteel onderdeel van Feng Shui praktijken. In het oude China werden bronzen spiegels niet alleen gebruikt voor persoonlijke verzorging, maar ook als beschermende talismannen. Men geloofde dat het reflecterende oppervlak boze geesten afweerde en de mogelijkheid om beelden te reproduceren symboliseerde groei en expansie.

In de Feng Shui symboliek vertegenwoordigen spiegels het concept van dualiteit. Ze kunnen zowel licht als duisternis weerspiegelen en roepen zo het Yin en Yang principe op. Door de energiestroom in evenwicht te brengen, helpen spiegels verschillende ruimtes te harmoniseren en positieve Chi te versterken.

In Feng Shui beïnvloeden spiegels de stroom van Chi - de levenskracht. Ze kunnen energie omleiden, versterken of reflecteren, afhankelijk van hun plaatsing en gebruik. De juiste plaatsing van spiegels kan helpen om Yin (passieve energie) en Yang (actieve energie) in balans te brengen en zo een omgeving te creëren die welvaart en welzijn bevordert.

 • Uitbreiding en verbetering: Spiegels kunnen een ruimte visueel vergroten en het natuurlijke licht versterken, waardoor kamers opener en levendiger aanvoelen.
 • Energiebeweging: Door spiegels strategisch te plaatsen kan de energiestroom door het huis worden gestuurd, zodat de Chi soepel kan circuleren.
 • Symboliek van overvloed: Spiegels die specifieke gebieden weerspiegelen, zoals de eettafel of de welvaartshoek, kunnen overvloed en welvaart symboliseren.

Wat is de beste plaats om een spiegel op te hangen? Praktijken voor het plaatsen van spiegels in Feng Shui

Spiegel voor de woonkamer

In de woonkamer kunnen spiegels de ruimte opfleuren en de positieve chi versterken. Plaats spiegels zo dat ze natuurlijk licht weerkaatsen en warmte en vitaliteit verspreiden. Hang ze op of plaats ze zo dat ze een prachtig uitzicht weerspiegelen, wat een gevoel van overvloed versterkt. Vermijd spiegels die rommel weerspiegelen of naar de voordeur wijzen. Dit kan chaotische energie creëren en ervoor zorgen dat positieve chi ontsnapt.

Spiegel in de slaapkamer

Hoewel spiegels in de slaapkamer de intimiteit kunnen vergroten, moet je goed nadenken over de plaatsing ervan. Plaats spiegels niet recht tegenover het bed. Dit kan de slaap verstoren doordat de energie te sterk wordt gestimuleerd. Plaats spiegels liever aan de zijkanten van het bed dan aan het voeteneind. Gebruik spiegelende nachtkastjes of kaptafels om een evenwichtige, harmonieuze sfeer te creëren.

Hangspiegel voor de eetkamer

In de eetkamer symboliseren spiegels overvloed en harmonie binnen het gezin. Plaats spiegels om de eettafel te weerspiegelen, zodat het beeld van het eten wordt verdubbeld en welvaart wordt gesymboliseerd. Gebruik een grote spiegel die de hele familie weerspiegelt die bij elkaar zit, wat eenheid en positieve relaties bevordert.

Spiegel voor gangen en hallen

Spiegels kunnen gangen langer en helderder maken en zorgen voor een vloeiende stroom van Chi. Plaats spiegels zo dat ze natuurlijk licht van ramen of deuren weerkaatsen, waardoor de gang helderder wordt. Plaats spiegels niet direct aan het einde van gangen, omdat ze energie kunnen vasthouden.

Waar mag je geen spiegel hangen? De valkuilen van spiegels in Feng Shui vermijden

Hoewel spiegels wonderen kunnen verrichten bij het verhogen van positieve energie, kan onjuist gebruik leiden tot onbedoelde gevolgen. Dit is wat u moet vermijden:

 • Spiegels die direct op de deur gericht zijn, kunnen leiden tot energielekken. Spiegels die naar de voordeur gericht zijn, kunnen Chi buitenshuis weerkaatsen, wat leidt tot gemiste kansen en verloren rijkdom. Spiegels die de badkamerdeur weerspiegelen kunnen energie omleiden naar de badkamer, wat een uitstroom van rijkdom en gezondheid symboliseert.
 • Gebarsten, geschilferde of aangetaste spiegels kunnen negatieve energie herbergen. Barsten en chips staan voor fragmentatie en gebroken energie, wat kan leiden tot emotioneel leed of instabiliteit. Aangetaste spiegels verduisteren de reflecties en symboliseren een gebrek aan helderheid in het leven.
 • Te veel spiegels kunnen leiden tot overprikkeling en chaotische energie. Meerdere spiegels tegenover elkaar kan leiden tot energie die heen en weer stuitert en verwarring veroorzaakt.

Geavanceerde Feng Shui technieken met spiegels in het interieurontwerp

Voor degenen die dieper willen ingaan op de plaatsing van spiegels in Feng Shui, zijn deze geavanceerde technieken het overwegen waard:

Spiegels en de Vijf Elementen - Elk type spiegel en lijstmateriaal komt overeen met een van de Vijf Elementen. Hier lees je hoe je ze in balans brengt:

 • Hout: Gebruik spiegels met houten lijsten in het oosten of zuidoosten om gezondheid en groei te verbeteren.
 • Vuur: Driehoekige spiegels met een rode lijst versterken het element Vuur, geschikt voor het zuiden.
 • Aarde: rechthoekige spiegels in aardetinten verbeteren de stabiliteit - het beste in het zuidwesten of noordoosten.
 • Metaal: ronde of ovale spiegels in metalen frames bevorderen precisie en creativiteit - plaats ze in het westen of noordwesten.
 • Water: Golvende spiegels of spiegels met een zwart montuur bevorderen de loopbaanontwikkeling in het noorden.

Spiegels om negatieve energie om te buigen - als je huis blootstaat aan de scherpe randen van naburige gebouwen of hoogspanningskabels, gebruik dan spiegels om schadelijke energie om te buigen:

 • Een bolle bagua spiegel is ideaal om negatieve Chi van scherpe randen af te buigen.
 • Gebruik reflecterende oppervlakken zoals spiegeltegels of roestvrij staal om energie af te buigen. Tip! Zorg ervoor dat spiegels/reflecterende oppervlakken in de richting van de negatieve structuur worden geplaatst.

Combineren van spiegels voor energieversterking - kan positieve Chi versterken:

 • Plaats twee spiegels in de zuidoosthoek om de energie van voorspoed te verdubbelen.
 • Gebruik gekoppelde spiegels in het westen om creativiteit en projecten te stimuleren. Vermijd echter het combineren van spiegels in de slaapkamer, omdat dit de energie kan overprikkelen en de slaap kan verstoren.
 • De juiste energie in huis weerspiegelen

  Wanneer spiegels zorgvuldig worden gebruikt, zijn het krachtige bondgenoten in Feng Shui. Ze hebben het potentieel om positieve energie te versterken, geluk te vergroten en harmonieuze omgevingen te creëren die welzijn bevorderen. Van de woonkamer tot de eetkamer en zelfs gangen, de juiste plaatsing van spiegels kan de energiestroom in huis veranderen.

Lees ook:
Open keuken met woonkamer – arrangementen, inspiraties en ideeën
01.07.2024

Open keuken met woonkamer – arrangementen, inspiraties en ideeën

Welkom in een wereld waarin de keuken naadloos aansluit op de woonkamer, waardoor een harmonieuze en uitgestrekte ruimte ontstaat die gemeenschap en modern leven bevordert. Stel je voor dat je een heerlijke maaltijd bereidt terwijl je met familie of vrienden praat terwijl je op de bank zit, of terwijl je je kinderen in de woonkamer in de gaten houdt - en dat allemaal zonder muren die je scheiden.

meer
Kleur in huis: De psychologie van kleuren en hun invloed op de stemming
22.04.2024

Kleur in huis: De psychologie van kleuren en hun invloed op de stemming

Kleur beïnvloedt onze emoties en sfeer in huis. Dit artikel verkent het gebruik van kleuren, patronen en texturen om functionele en comfortabele ruimtes te creëren. Van rustgevende slaapkamerkleuren tot levendige woonkameraccenten, het juiste kleurgebruik kan welzijn verbeteren. Experimenteer en vind de ideale balans voor jouw stijl.

meer
Afbeeldingen voor de keuken en eetkamer - smakelijke inspiraties voor wanddecoratie
20.03.2024

Afbeeldingen voor de keuken en eetkamer - smakelijke inspiraties voor wanddecoratie

Het hart van het huis verdient meer dan alleen een functioneel ontwerp; het hunkert naar een snufje persoonlijkheid, een scheutje creativiteit en een flinke portie stijl. Keukens en eetkamers, epicentra van culinaire creaties en sociale bijeenkomsten, moeten niet alleen de functionaliteit weerspiegelen maar ook de warmte en persoonlijkheid van degenen die er wonen.

meer
Hoe richt je je badkamer stijlvol in? Tips en trends voor 2024
04.03.2024

Hoe richt je je badkamer stijlvol in? Tips en trends voor 2024

Het inrichten van je badkamer kan een uitdagende taak zijn. Het is niet alleen een plek waar je je dag begint en eindigt, maar het is ook een ruimte die comfort en ontspanning moet bieden. Daarom is het belangrijk om een stijlvolle en functionele badkamer te creëren die past bij jouw persoonlijke smaak en levensstijl.

meer